20 Ağustos 2014 Çarşamba

KOMPRESÖR HAVA ÜRETMİYOR


Kompresörün hava üretmeme nedenleri,
Pistonlu kompresörler
  1. Kompresörün hava emiş ve veya basma valflerindeki arıza veya tıkanma kompresörünüzün hava üretmesini engelleyebilir.
  2. Tıkanmış hava filtreleri kompresörünüzün hava emişini engelleyerek verimini düşürebilir.
  3. Kullanmış olduğunuz hava, kompresörün debisinden fazla ise basınç yükselmez ve kullanıcının kompresörün hava basmadığını düşünmesine sebep olabilir.
  4. Kompresörünüzün çekvalfi tıkanmış, bozulmuş olabilir.
Ayrıca bunlara ek olarak kompresör üzerinde herhangi bir hava kaçağı olup olmadığını kontrol ediniz. Bunlar kompresörün hava üretmediğini düşündürücü sebepler olabilir.
Vidalı kompresörler
  1. Kompresörünüzün emiş valfinde meydana gelen bir bozulma kompresörünüzün hava üretmemesine neden olabilir.
  2. Alçak basınç valfinde meydana gelen bir problem kompresörünüzün ürettiği havanın tesisata gönderilmesine engel olabilir.
  3. Elektrik panosuna bağlı olarak kullanılan elektrikli valfler kompresörünüzün hava üretmesini engelleyebilir.
  4. Kompresör tesisatı içerisinde meydana gelen tıkanma ve kaçaklar kompresörünüzün hava üretmesine engel olabilir.
 

PALETLİ KOMPRESÖRLER

Bu kompresörlerin havayı sıkıştırma prensibi motora bağlanmış olan bir rotor ve rotor üzerindeki rotor eksenine dik olarak yerleştirilmiş paletlere bağlıdır. Kompresör çalıştırıldığında gövde ekseninden kaçık basma tarafı yüzeye yakın olarak yerleştirilmiş rotor dönmeye başlar. Dönüşü esnasında rotor içerisindeki hareketli paletler merkezkaç kuvveti ile rotordan ayrılma eğiliminde olurlar. Silindirik yapıdaki gövdenin yüzeyi ile sürekli temas halindeki paletler arasındaki hacim, emiş kısmında geniş iken basma kısmına yaklaştıkça paletler arasındaki hacim küçülür ve basınç artar. Bu sayede sisteme basınçlı hava gönderilir.

Yağlama

Paletli kompresörlerde, paletlerin gövde yüzeyi ile temasında sızdırmazlık sağlanabilmesi amacıyla sisteme yağ püskürtülür. Aynı zamanda yağ sistemin soğutulmasını da sağlamaktadır. Sisteme yağ ve hava basınç altında ve birlikte gönderilir. Bir seperatör (ayırıcı) filtresi yardımıyla sistemdeki yağ ve hava birbirinden ayrıştırılır. Yağ kompresörün içerisinde soğutularak devir daim edilirken, hava radyatörden geçirilerek işletme tesisatına gönderilir.
Paletli kompresörlerde emme ve basma klapeleri (subap) kullanılmamaktadır. Basılan havanın geri etkisini önlemek amacıyla basma kısmında bir çekvalf kullanılabilmektedir.
Paletli kompresörlerde havanın akışı düzenlidir.  Tek kademeyle 5 bara kadar yükseltilebilen paletli kompresörler aynı zamanda vakum yaptırmak amacıyla da kullanılabilmektedir.
Paletli kompresörler verimliliği paletlerin aşınmasıyla düşmektedir. Bu sebepten pistonlu ve vidalı kompresörlere göre daha çabuk servis gerektirebilmektedir
 

KOMPRESÖR SEÇİMİ



Kompresör seçimi yapılırken öncelikle kaç barlık bir basınca ihtiyacınız olduğuna net bir şekilde karar vermeniz gerekir. Örneğin, lastik tamir işi için kompresör alıcaksınız. Ancak kaç bar’lık bir güce ihtiyacınız olduğunu bilmiyorsunuz. Bu durumda, sistemde hava kullanılacak olan pnömatik aletlerin teknik özelliklerini incelemeniz gerekmektedir. Eğer lastik sökme-takma tabancası en az 140 PSI hava istiyorsa almanız gereken kompresörün basıncının en az 10 bar olması gerekmektedir (1 bar=14,5 PSI).


Diğer önemli bir nokta, hava tüketimi yapıcak olan pnömatik aletlerin, 1 dk’da çektiği hava miktarının teknik özelliklerinden bilinmesi gerekir.


Örnek


Fabrikanızda 3 farklı pnömatik alet kullanıyorsunuz.


1. Aletin hava tüketimi ile ilgili teknik özellikleri


Hava Tüketimi : 375 lt/dk


Basınç : 4 bar.


2. Aletin hava tüketimi ile ilgili teknik özellikleri


Hava Tüketimi : 600 lt/dk


Basınç : 5 bar


3. Aletin hava tüketimi ile ilgili teknik özellikleri


Hava Tüketimi: 1450 lt/dk


Basınç : 5 bar


Böyle bir durumda, kompresörünüzün basıncının genel basınçta, yani 7 bar da olması işinizi görecektir. Ancak kompresörünüzün büyüklüğünü (debisini), hava tüketimlerinin toplamı ile elde edebiliriz.


1. Alet + 2. Alet + 3. Alet = Tüketilen toplam hava miktarı


375 + 600 + 1450 = 2425 lt/dk fabrikanızdaki pnömatik aletlerin tükettiği hava miktarıdır.


Ancak bu ihtiyacınız olan en az hava debisidir. Eğer kompresörünüz 2425 lt/dk hava debisi olan bir kompresör ise kompresörünüz tam güç hiç durmadan çalışacak ve çabuk yıpranacaktır.


Böyle bir durumda tavsiye edilen kompresör, ihtiyacınızın 1,5 katı büyüklüğünde bir kompresördür.


2425 x 1.5 =3637 lt/dk = 3,63 m3/dk.


Bu şekilde hava verimi olan bir kompresör, sisteminiz için yeterli olacaktır.

BASINÇ-DEBİ İLİŞKİSİ


Öncelikle şunu söylemek gerekir; basınç ve debi ters orantılıdır yani basınç arttıkça kompresör debisi azalır.
Kompresörlerin yapısı genelde 7-8 bar basınca uygun olarak tasarlanmıştır ve bu basınca uygun elektrik motoru ve malzemeler kullanılmıştır.
Sanayi ortamında hava tüketen cihazlarda genel olarak kompresörlerin basıncıyla uyumlu çalışmaktadırlar. Örneğin birçok hava tüketen plazma kesim, CNC tezgah gibi makinalar 5 – 6 bar alt basıncından daha düşük basınçlarda alarm vermektedirler.
Kimi özel durumlarda ise yüksek basınç hava ihtiyacı vardır. Kompresör Seçimi yazımızda da belirttiğimiz gibi kompresör almaya karar verdiğinizde öncelikle kullanım alanlarınızdaki minimum basınç ihtiyacınızı araştırmanız gerekmektedir. Çünkü yüksek basınçlı kompresör düşük basınç hava ihtiyacını karşılayabilir ancak düşük basınç kompresör yüksek basınç ihtiyacınızı karşılayamaz.
Basınç ihtiyacımıza en başta karar vermemizin nedeni nedir?
Çünkü alacağımız kompresörün sisteminin yapısı, hava tankının basınca dayanma gücü ve testi, ve diğer aksamlar istenilen basınç değerine uygun olarak fabrika çıkışı ayarlanmaktadır. Yani, siz 8 bar üst basınç değerine uygun bir kompresör alırsanız ve bunu daha sonra 13 bar’a çıkartmak isterseniz muhtemelen tüm kompresör ve kompresörle gelen diğer ürünleri değiştirmeniz gerekecektir.
8 bar basınç uyumlu kompresörün basıncını kontrolsüz bir şekilde yükseltirsek ne olur?
  •  Hava tankınızın patlama riskini arttırmış olursunuz. En önemli nokta budur. Hava tankınızın üzerinde bulunan etikette yazan çalışma basınç değerini kesinlikle aşmamanız gerekmektedir. Siz kompresörünüzün basıncını bilinçsiz bir şekilde arttırırsanız, ne zaman patlayacağı belli olmayan bir bomba elde etmiş olursunuz. Ayrıca basınç değerini arttırmasanız dahi hava tankının yıllık basınç testlerinin yaptırılması gerekmektedir. Bu çalışma bakanlığı tarafından ayrıca kontrol edilmektedir.
  • Varsa kompresörünüzün üzerindeki sigortalar ve şalterler korumaya geçer.
  • Kompresörünüzün ve hava tankının üzerindeki emniyet ventilleri devreye girerek mekanik olarak hava tankındaki fazla havayı tahliye eder.
  • Varsa emniyet için bulunan 2. duruk şalter devreye ve sistemi elektriksel olarak durdurur.
Kompresör üzerindeki koruma üniteleri devreye girmezse
  • Hava tankınız patlayabilir.
  • Elektrik motoru yanabilir.
  • Kompresörün yapısı zarar görebilir. Örneğin pistonlu kompresörde krank kesebilir.
Şimdiye kadar işin basınç kısmını açıkladım. Eğer basıncımızı arttırmak ve bu tür problemle karşılaşmak istemiyorsak basınç arttırırken debiden kaybetmemiz ve buna da kompresörümüzü alırken kara vermemiz gerekmektedir.
Kompresörle debi birbirne ters orantılı kavramlardır. Basınç arttıkça debi düşmektedir.
Pistonlu Kompresörlerde
Pistonlu kompresörlerde basınç kademe sistemi ile arttırılmaktadır. 8 bar kompresörlerde kademe yoktur ve kafalar sayesinde emilen hava doğrudan hava tankına gönderilir. Ancak 2 kademe kompresörlerde emilen hava doğrudan hava tankına değil tekrardan daha küçük yapıdaki basma kafasına iletilir. Burada 2. kez sıkıştırıldıktan sonra hava tankına basılır. Bu sayede kompresörünüzün debisi düşürülmüş ve basıncı yükseltilmiş olur.
Böylelikle kompresörünüzün yapısı yüksek basınca çıkmaya uyumlu hale gelmiş olur. Fabrika çıkışı bu şekilde imal edilen pistonlu kompresörün hava tankıda yine fabrika çıkışı yüksek basınca uygun imal edilir.
Vidalı Kompresörlerde
Vidalı kompresörlerde ise sistemin kayış kasnak ölçüleri değiştirlerek basınç yükseltilir. Vidalı kompresörlerde de basınç arttıkça debi düşmektedir. Üretici firmaya göre değişiklik göstersede genelde 13 – 15 bar maksimum çalışma basıncına kadar vidalı kompresörler ayarlanabilmektedir. Kayış – kasnak değiştirme işlemini yetkili personele yaptırmanız gerekmektedir.
Uyarılar
  • Yetkili personel haricinde kompresörünüzün basınç ayarıyla kesinlikle oynamayın.
  • Hava tankının yıllık testini mutlaka yaptırın.
  • Yüksek basınç kompresör aldıysanız kullanacağınız hava tankının kaç bar basınç için uyumlu olduğunu mutlaka kontrol ediniz.

KOMPRESÖR HARARET YAPIYOR




Vidalı kompresörler birçok sebepten hararet yapabilir.
  1. Kompresörünüzün çalıştığı ortamın havalandırmasına dikkat ediniz. Kompresörünüz kapalı ve dar bir ortamda çalışıyor ise, ortam sıcaklığı yükselerek kompresörünüzün hararet yapmasına sebep olabilir.
  2. Kompresörünüzün radyatöründen üflenen sıcak havayı, kompresör odasının dışına yönlendiriniz. Bu sayede ısınan hava tekrardan kompresöre emilmeyecek ve ortamın ısısı düşürülmüş olacaktır.
  3. Kompresörünüzün sıcak havalarda güneş altında çalışmamasına özen gösteriniz.
  4. Kompresörünüzün kabini üzerinde bulunan panel filtresi tıkanmış ise, fan, radyatörü soğutamaz ve hararet yapmasına sebep olabilir.
  5. Radyatör tıkanmış ise, petekler arasından hava geçişi sağlanamaz ve hararete sebep olur.
  6. Kompresörünüzün tesisatında meydana gelen bir tıkanma  yağ dolaşımını kısıtlar ve kompresörün hararet seviyesini arttırır.

OLASI KOMPRESÖR ARIZALARI

Vidalı kompresörler kontrol paneline sahip olan ve kendi kendilerini korumaya alma özelliğine sahip kompresörlerdir. Eğer bir vidalı kompresörde arıza meydana gelmiş ise, daha büyük sorunlara yol açmadan çalışmasını durdurur ve arıza uyarılarısı verir.
Arızalarda gösterilecek uyarılar başlıca şunlar olabilir;
  1. Ana Motor Yüksek Amper Uyarısı
  2. Varsa, Fan Motoru Yüksek  Amper Uyarısı
  3. Yüksek Hararet Uyarısı
  4. Yüksek Basınç Uyarısı

1. Ana Motor Yüksek Amper Uyarısı

Amper: Akım şiddeti olarak bilinir. Birim zamanda telden geçen akım miktarıdır ve ”A” ile belirtilir.
Elektrik motorları kw güçlerine göre çektikleri amper miktarları fabrika çıkışı belirlenmektedir. Bu amper miktarını Elektrik motorunun metal etiketi üzerinden okuyabilirsiniz.
Elektrik motorları çalıştıklarında etikette yazılı olan amper miktarına kadar zorlanabilmektedir. Elektrik motorunuzu ne kadar zorlarsanız amper miktarı aynı oranda yükselecektir. Eğer amper miktarının üst seviyelerinde motoru zorlarsanız motorun yanmasına veya başka bir arızanın ortaya çıkmasına sebep olursunuz.
Vidalı kompresörlerde elektrik motorunun korunmasını sağlamak amacıyla elektrik panosu içerisine akım ölçen termik röle yerleştirilmektedir. Bu röle üzerinde genellikle mavi ve kırmızı 2 düğme bulunmaktadır. Elektrik motorunun çalışması bu röleye bağlıdır. Termik röleler fazla akım geçtiğinde sistemi durdurabilme özelliğine sahiptirler.
Eğer kompresörünüzde herhangi bir şekilde fazla akım çekme durumu olursa bu röle devreye girerek ana motorun durdurulmasını sağlar.

Elektrik motorunun fazla akım çekmesine sebep olabilecek durumlar nelerdir?

  • Yüksek Basınç: a) Kompresörünüz fabrika çıkış ayarından daha yüksek bir basınca çıkarıldığında fazla basıncın kompresörünüze yüklenmesinden dolayı amper seviyeside artmaktadır. Bu durum motorunuzla uyumlu olan rölenin izin verdiği amper miktarının üstüne çıkmasına sebep olabilir ve sistem çalışmayı durdurabilir. b) Vidalı kompresörünüz havayı doldurup durduğu sırada, içerisindeki havayı tahliye edemeden tekrar kalkış yaparsa, kalkış esnasında elektrik motoruna fazla yüklenilmiş olur. Bu da demeraj akımının çok daha fazla olmasına sebep olabilir. Bu durumda elektrik motorunuz yine sistem tarafından devre dışı bırakılıp çalışma durdurulur.
  • Vida ünitesinde meydana gelen herhangi bir zorlanma (Örn. Vida kilitlemesi): Vida ünitesi elektrik motorunuza doğrudan bağlanan bir elemandır. Burada meydana gelebilecek herhangi bir arıza veya sıkışma elektrik motorunuzun fazla amper çekerek sistemin durdurulmasına sebep olabilir.

2. Fan Motoru Yüksek  Amper Uyarısı

Kompresörünüz üzerinde harici bir fan motoru bulunuyorsa bu motorda bir problem olduğuna dair ortaya çıkan uyarıdır.
 

3. Yüksek Hararet Uyarısı

Kompresörünüzün vida ünitesine bağlı olan bir müşür yardımıyla kompresörünüzün hararet seviyesi ölçülür. Vidalı kompresörler genellikle en az 0 oC ve en çok 115 oC arasında çalışmaya uygundur. Eğer kompresörünüzün ısı seviyesi 115 oC üzerine çıkarsa kompresörünüz otomatik olarak çalışmayı durdurur ve ısı yüksek kaldığı sürece hararet uyarısı vermeye devam eder. Manuel kontrol paneline sahip olan kompresörlerde hararet gösteren bir saat bulunur. Bu saat üzerinde ayarlanabilir veya sabit şekilde hararet alarm noktası bulunur. Bu hararet saatleri kontaklıdır ve ayarlı olunan değer geçildiğinde elektrik panosuna bağlı kontak sayesinde sistem arıza uyarısı verir.
Not: Kompresörünüzü 115 oC’den fazla bir ısı değerine yükseltmeniz durumunda arıza ve tehlikelere sebep olabilirsiniz.

Kompresörün hararet yapmasına sebep olabilecek durumlar nelerdir?

Bununla ilgili olarak kompresör hararet yapıyor yazımızı inceleyebilirsiniz.

4. Yüksek Basınç Uyarısı

Kompresörünüzün basıncının fazla yükseldiği durumlarda emniyet şalteri devreye girer ve elektriksel olarak sistemin durdurulmasını sağlar.

Basıncın yükselmesine sebep olabilecek durumlar nelerdir?

  •  Kompresörünüzün basınç değerlerinin yükseltilmesi durumunda emniyet şalteri devreye girer.
  • Duruk şalterde (yada presostat) meydana gelen bir arıza basıncın yükselmesine sebep olabilir.
  • Emiş valfinde meydana gelen bir arıza basıncın yükselmesine sebep olabilir. Bazı emiş valflerinin kapak kısımlarında meydana gelen bir arıza sebebiyle normalde boşa geçtiğinde kapanması gereken emiş valfi açık kalarak kompresörünüz boşta olduğu halde hava emerek basınç yükselmesine sebep olabilir. Bu durumda emniyet devreye girer ve sistem durdurulur.
  • Kompresörünüzün ani yüklenmelerinde iç basınç hızla yükselerek emniyet uyarısına sebep olabilir. Bu, ayrıca seperatörünüzün patlamasına da sebep olabilir. Böyle bir durum kompresörünüzün çıkış borusuna (tanktan önce) vana bağlanmışsa meydana gelebilir. Kapalı kalan vanaya yüksek debili kompresör hızla yüklendiğinde basınç aniden yükselir. ani yükselmeden kompresör kendini hızlı durduramayacağından yüksek basınç emniyeti devreye girer.
Burada yazılanlar her kompresör için birebir uyuşmayabilir. Üretici firmalara göre farklı uyarılar ve emniyet sistemleri kullanılıyor olabilir.

KOMPRESÖRLERDE SOĞUTMA



Hava kompresörleri, çalıştıkları müddetçe güç kaynağından aldıkları elektrik enerjisini motor yardımıyla kinetik enerjiye dönüştürüler. Daha sonra kompresörün yapısı sayesinde bu kinetik enerji bölünerek büyük bir kısmı ısı enerjisine dönüştürülür.


Isınmanın Sebebi


Sıkışma esnasında havanın, içinde bulunduğu hattın yüzeyiyle olan sürtünmesinden dolayı ısı açığa çıkmaktadır. Ayrıca buna ek olarak pistonlu kompresörlerde silindir ve pistonun birbirine sürtünmesi; vidalı kompresörlerde ise vida bloğu içerisindeki dişi ve erkek rotorların birbirine sürtünmesi de ısı açığa çıkmasında önemli bir etkendir.


Soğutma


Pistonlu kompresörlerde soğutma genellikle kompresörün kasnağı ile yapılmaktadır. Kompresörün geniş çaplı kasnağı üzerinde, kanat şeklinde açılı bir şekilde duran destekler, fan görevi görerek kompresör üzerine hava üflenmesini sağlar. Kompresörün silindirler ve kafalarının da dış yüzeyleri kanallıdır. Üflenen hava bu kanallar arasında geçerek soğuma sağlanır. Ancak sistem yapısı üretici firmaya ve kompresörün modeline göre farklılık gösterebilir. Soğutma amacıyla kullanılmış serpantinli borular ve radyatörlere de sıkça rastlanılır.
Vidalı hava kompresörlerinde durum biraz daha farklıdır. Vidalı hava kompresörlerinde soğutma için radyatöre ihtiyaç vardır. Genellikle kullanılan radyatörler 2 bölmelidir. Bir bölmede yağ diğer bölmede ise hava soğutulmaktadır. Vidalı kompresörlerin içerisinde bulunan yağ vida döndüğünde sistem içerisinde devirdaim yaparak radyatörde soğutulur. Bu yağ, ısısını tüm kompresörün içerisinde iletebildiği için kompresörün harareti de böylelikle düşürülmüş olur.


Vidalı kompresörlerde, yağ sadece radyatörden geçmekle soğutulamaz. Radyatörlerin önemli özelliği, ısı alışverişini hızlı yapabilmeleridir. Radyatör, içerisinden geçen yağı soğutabilmesi için öncelikle kendisi soğutulmalıdır. Burada radyatör petekleri arasında hava geçişi olması radyatörü soğutur.


Radyatörleri soğutmak için bazı marka ve modellerde radyatörün hemen önüne harici bir motor ile fan yerleştirilirken bazı marka ve modellerde ise ana motor üzerine harici bir motor olmadan sadece fan yerleştirilir. Bazı modellerde, ortamdaki hava kompresör kabinine emilir ve radyatör petekleri arasından geçmeye zorlanır. Bu modellerde kabin kapakları açık kalırsa kompresör harareti yükselir.

18 Ağustos 2014 Pazartesi

TURBO KOMPRESÖR NEDİR VE NASIL ÇALIŞIR ?



 

  
Turbo kompresörler, yaygın olarak hava ve gaz basmak için kullanılan, dinamik kompresörlerdir. Kompresyon havanın yüksek bir hızla (dönerek) savrulurken kinetik enerji kazanmasından kaynaklanır. Turbo kompresörlerde havanın santrifüj kuvvetle (impeller dışına) savrularak hızlanması ve impeller çıkışında yığılması, taşıdığı kinetik enerjinin basınç enerjisine dönüşmesini sağlar. Turbo (Santrifüj) kompresörün impellerinin havayı (emip, savurarak) sıkıştırma oranı genellikle 1:1'den 2:1'e kadardır.  
Bu makineler dinamik ilkesine göre basınç oluşturur; bunun anlamı pozitif yer değiştirmeli kompresörlerin çalışmasındaki gibi herhangi bir mekanik hacim daraltması (sürme) olmadan (havanın hızını kullanarak) basınç artışı sağlanmasıdır. Turbo kompresörlerde havayı (gazı) basmak için yüksek hızla dönen elemana impeller veya turbo fan adı verilir. Turbo kompresörün hava girişi ile hava çıkışı arasında piston veya diğer tip mekanik sürme veya sıkıştırma elemanı yoktur.
Turbo kompresör havayı emiş ağzından (ortadan) emer ve yüksek hızla dönen impeller kanatları santrifüj (savurma) kuvveti oluşturup havayı içten dışa doğru (çevresine) savurur. Dolayısıyla, turbo kompresörler, santrifüj ve hatta aerodinamik kompresörler olarak ta adlandırılır.
Turbo (Santrifüj) kompresörler "fanların üç kanunu" olarak da adlandırılan şu üç performans özelliğine sahiptir:
1. Debi impeller dönme hızıyla doğru orantılıdır.
2. İmpeller giriş ve çıkışı arasındaki basınç farkı impeller dönme hızının karesiyle doğru orantılıdır.
3. İmpellerin çektiği güç impeller dönme hızının küpüyle doğru orantılıdır.
Turbo kompresör nereden geldi?
İlk turbo kompresörler 1900'lü yılların başında üretildi. Orijinal olarak buhar türbini üreticileri tarafından, özellikle, derin kömür ocaklarının havalandırması amacıyla kullanıldı. İlk zamanlarda impeller imalatı basit yöntemlerle yapılıyordu ve yüksek teknoloji ürünü turbo kompresörün geliştirilmesi onlarca yıl sürdü.
Tipik olarak, fan göbekleri üzerine kanatlar perçinleniyor ve sonra fan balansı yapılıyordu. 1950'li yılların başına kadar turbo kompresör üretimine Avrupada fazla para yatırırılmadı. Daha büyük olan Amerikan pazarı dolayısıyla, Amerika'da daha ileri düzeyde geliştirilen turbo kompresörler Avrupa'ya ihraç edildi.
İlk zamanlardaki perçinli fanlar ancak 1.2:1 basınç oranına çıkabiliyordu. Dolayısıyla, turbo kompresör çıkışında 7 bar efektif basıncına ulaşabilmek için 10 veya 11 fan kademesi gerekiyordu. Modern impellerler tek kademede 8:1 basınç oranı verebilmektedir. (Belki de daha yüksek...)
Bununla birlikte, ara soğutma olmayan tek kademeli turbo kompresörün verimi ara soğutmalı dizayna göre düşük kaldığından, çok kademeli turbo kompresör dizaynı tercih edilmektedir. Yine de bu, teknolojide, malzemede ve imalat yöntemlerinde daha fazla ilerleme olduğunu ve olacağını göstermektedir.

17 Ağustos 2014 Pazar

KOMPRESÖR BAKIMI NASIL YAPILMALI ?

Aldığınız her ürünün uzun ömürlü kullanımı olması çok önemlidir. Özellikle aldığınız kompresörlerden uzun zaman güvenli bir şekilde çalışmasını beklemek sizin en doğal hakkınız. Bunun için sizin de kompresörlerinizin bakımını düzenli olarak yaptırmanız gerekmektedir. Çünkü hemen hemen bütün gün kompresörün çalıştığını düşünürsek; verimli enerji elde etmek için günlük, haftalık ve yıllı bakımlarını yaptırmalısınız. Kompresörün sürekli çalışması sebebiyle üretimi de buna göre tasarlanıp yapılmaktadır. Kompresör üretimi yapan endüstri makine imalatçıları ekstra zorluklara dayanabilen makineler üretmektedirler. Şunu bilmek de fayda var; kompresörde meydana gelen arızaların çoğu sürekli çalıştığı için oluşmamaktadır. Bu bozulmaların sebebi sistem hatalarından olabilir. Bunun için aldığınız kompresörün kurumunu ve bakımını yapacak olan teknik ekibin bilgi ve beceri seviyesini de bilmelisiniz. Bu sayede sağlam bir teknik ekibin çıkartacağı iş ile kompresörünüzün gerçek ömrü de belirlenmiş olacaktır. Sizlere kompresör bakımı ile ilgili dikkat edilmesi ve uygulanması gereken önemli noktaları belirtmek istiyoruz:

Ø  Kompresör çalışırken kesinlikle hiçbir kapağını açmamalısınız. Hiçbir parçasını çalışır durumdayken çıkarmaya çalışmamalısınız.
Ø  Çeşitli periyotlar halinde kompresörünüzün bakımını yapmalısınız. Genel bakıma başlamadan önce yapmanız gereken şey; ana şartelden bütün enerjiyi kesmelisiniz.
Ø  Enerjiyi kestikten ve kompresörün çalışır durumda olmadığından emin olduktan sonra kompresörün içerisindeki basınçlı havayı boşaltmalısınız.
Ø  Daha sonra yağ deposunu kontrol ederek burada biriken suyu boşaltmalısınız.
Ø  Kompresörün radyatör peteklerini basınçlı hava ile temizlemelisiniz.
Ø  Özellikle toz filtresinin temizlendiğinden emin olmalısınız.
Ø  Diğer bir önemli nokta ise emiş filtresinin temizliğidir.
Ø  Kompresörünüzün yağ seviyesini mutlaka kontrol etmelisiniz. Yağ seviyesini hangi sıklıkta kontrol ettiğinizi takip etmelisiniz. Eğer sık sık yağ takviyesi yapıyorsanız teknik ekibi bilgilendirmelisiniz

VİDALI KOMPRESÖRLER NEDEN YANAR ?

Vidalı hava kompresörleri atmosferdeki havayı yüksek basınç altında sıkıştıran cihazlardır.
Bu sıkıştırma esnasında havanın içinde bulunan gazlar,sıkışmanın etkisiyle ısı açığa çıkarırlar.
Bu sebeple kompresörler çalışırken basıncı ve sıkıştırma işini yapan vida grubu diye tabir ettiğimiz
dişliler açığa çıkan ısıyla temas halinde olduğu için, oluşan ısı transferi sebebiyle ısınırlar ve
kompresöre konulan yağ vida grubu içerisine atmosferden gelen hava ile gelerek burada hem
vida grubu üzerindeki ısı yükünü azaltır hemde yağlamayı sağlayarak rulman, keçe vs. gibi
parçaların yıpranmasını azaltır.
Kısaca ifade etmek gerekirse, kompresörler çok soğuk havalarda ve uzun süre çalıştırılmadığı
zamanlarda devreye alınırken birdenbire alevlenip seperatör diye tabir edilen ve basınçlı hava
içerisindeki yağı ayırarak kompresör yağlama sistemine geri dönüşümünü sağlayan, filtre içerinden
tutuşmaya başlar. Bu yangın sonucunda genellikle seperatör, minimum basınç valfi, hava ve yağ
soğutucusu radyatörün hava kısmı veya tamamı zarar görür.
Kompresör yanmaları ile ilgili makalemizi detaylandırmadan önce kompresör üzerindeki
ekipmanları tanıyalım:
kompresör şeması

1 - Hava Filtresi
2 - Vida Grubu
3 - Yağ Tankı ve Yağ
4 - Seperatör filtresi (yağ-hava ayırıcı)
5 - Minimum Basınç Valfi
6 - Yağ Filtresi
7 - Termostatik Valf
8 - Yağ Soğutucu Radyatör
9 - Hava Soğutucu Radyatör
10- Skavenç (yağ geri dönüş) Hattı


1 - Hava Filtresi : Kompresörün Atmosferden emdiği havayı filtreler ve toz gib yabancı maddelerin vida grubuna girmesini engeller. Genellikle 15 mikron civarında filtreleme hassasiyeti tercih edilir. Üreticiler tasarımlarına göre daha hassas ya da daha az hassas filtreler tercih edebilmektedir.
2 - Vida Grubu: asimetrik iki adet dişliden oluşur ön ve arka kısımda merkezlemeyi ve iki dişli arasındaki hassasiyeti ayarlayan ve sabitleyen rulmanlar bulunur. Vida gruplarının tek dönüş yönü vardır ve ancak doğru dönüş yönünde hava üretirler. Aksi yönde döndürüldüğünde genellikle dişlilerin yapısı zarar görmektedir.
3 - Yağ tankı : sistemin ihtiyacı olan soğutma yağına depo görevi yapan basınçlı bir kaptır ve içerisinde kompresörün hava basıncı kadar basınç vardır. Sıradan bir tank gibi görünse de her üretici  son derece titiz mühendislik tasarımlarıyla yağ tankının içinde yağın çeşitli şekilde sirkülasyonu sağlanarak havadan ayrılmasını ve seperatör filtresine giden yağ oranını azaltmak için çalışmaktadır.
4 - Seperatör : Vidalı kompresör sisteminde dolaşan yağı, üretilen basınçlı havadan ayıran özel bir filtredir. çok hassas bir kağıda sahip olup 3 mikron süzme hassasiyetine sahiptir. Basınçlı Hava bu filtreden geçerek yağdan ayrılır ve yağ yağ tankının içinde kalır. süzülen havanın içinde kalan az miktardaki yağ ise seperatörün alt kısmındaki çanakta birikerek skavenç hattı dediğimiz bağlantı sayesinde vida grubuna geri döndürülür.
5 - Minimum Basınç Valfi : Adından da anlaşılacağı gibi kompresör ilk çalıştığında veya boşta çalışırken yağ tankı ve kompresör sistemi içerisinde vida grubunun yağlamasını devam ettirmek için belli bir basınç kalması gerekir. Bu basınç minimum 4 bar'dır(kg/cm2) Minimum basınç valfi kompresör ilk çalışmaya başladığında üretilen havanın 4 bar basınca gelene kadar sisteme verilmesini engeller ve basınç 4 bar değerine ulaştığında açılarak üretilen havayı sisteme verir. Aynı zamanda çekvalf görevi gören bu valf hava tankındaki havanın kompresör sistemine geri gelmesini de engeller.
6 - Yağ filtresi : Yağ filtresi kompresör sisteminde dolaşan yağın içinde oluşan tortu ve korozyon vs. atıkları temizler ve bu atıkların çok hassas olan vida grubuna girmesini engeller.
7 - Termostatik Valf : Termostatik valf kompresörler için hayati önem taşıyan bir parçadır. Kompresör ilk çalışmaya başladığında yağ tankındaki yağı vida grubuna direk olarak göndererek vida grubunun yağsız çalışmasını engeller. Genellikle 70 C 80 ve 85 C lik termostatik valfler kompresörlerde yaygın bilinir. Kompresör yağ sıcaklığı 70 C'ye ulaştığında içinde bulunan thermocouple (ısılikilisi) sayesinde yavaş yavaş açarak yağın soğutma radyatörüne verilmesini sağlar böylece kompresörün iç sıcaklık dengesi sağlanmış olur.
8 - Yağ Soğutucu Radyatör : Kompresör sistemindeki yağı soğutur ve sistemin belirli bir sıcaklık değerinde kalmasını sağlar. Kompresör üreticileri genellikle daha dayanıklı ve ısı iletme özelliği iyi olduğundan aliminyum radyatör kullanır.
9 - Hava soğutucu radyatör : Kompresörden çıkan basınçlı havayı soğutarak hava tankına daha soğuk olarak depolanmasını sağlar.
10 - Skavenç (geri dönüş hattı): Yağ seperatörü içinde biriken az miktardaki yağın vida grubuna geri emilmesini sağlar. Bu hat üzerinde genellikle bir çekvalf kullanılır. Bu çekvalf kompresör durduğunda vida grubunun seperatör içerisine yağ basmasını engeller.

Şimdi Asıl konumuz olan yanma olayına geri dönelim
Yanma Olayları oluş nedenine göre 2 gruba ayrılır.

A- Elektriksel Yanma
B- Yağ veya Yağsızlık nedeniyle yanma

A- Elektriksel Yanma:
a- Statik Elektrikten Kaynaklanan Kompresör Yanmaları:
Vidalı kompresörler devreye alınmadan önce çok iyi topraklaması yapılması gereken bir cihazdır. Çünkü seperatör filtresi basınçlı havayı yağdan ayırırken, üzerinden geçen hava bu filtre üzerinde statik elektrik yükü oluşturur. Bu elektrik yükü binlerce volt olabilir ve statik olduğu için canlılara zarar vermez. Ancak sistemdeki topraklamaya bağlanmayan kompresör bu sebeple yanabilir. Kompresör içerisindeki oluşan yüksek basınç, ve basınç altındaki atmosferik hava içerisindeki oksijen bunu tetikler. Statik elektriğe bağlı ufacık bir kıvılcım pulverize haline gelmiş yağ ile birleşerek zaten kağıt olan seperatör filtresinin yanmasına ve seperatörden hava soğutucuya doğru giden havanın da içindeki oksijen sayesinde bu bölgeye kadar alevlenmesine neden olur. Sonuçta bir patlama ve kompresör ekipmanları üzerinde büyük hasarlar meydana gelir. Bu gibi yangınların önüne geçmenin en kolay yolu kompresöre ait başka hiçbir cihaza bağlı olmayan bir topraklama hattıdır. Toprak araziye gömülecek 1-2 metre boyunda izolesiz bir bakır bara ve bu hattın kompresöre bağlantısı kompresörün statik elektrik yüzünden yanmasını engeller.
b- Elektrik Kontağına Bağlı Yangınlar:
Kompresörler genellikle çok ağır şartlarda ve periyodik kontrol,bakımları muntazam yapılmayan hep ihmal edilen cihazlar olduğundan bu tarz yangınlar da çok sık karşılaşılan durumlardır. Kompresörün elektrik motorunun bağlantıları, şebeke ile yıldız-üçgen bağlantısı arasında bulunan kalın güç kabloları bağlantıları genellikle bu tarz yangınlara sebep olmaktadır. Bu kablolar sürekli yüksek amperde akım taşıdıklarından zamanla katılaşmakta ve dışındaki izoleler deforme olarak açık havayla temas ettiğinden oksitlenmektedir. Bu sebeple kablonun belirli bir kısmı elektriği iyi iletemediğinden iletken olan kısmının üzerine düşen birim amper miktarı artmakta ve kompresör daha fazla akım çekerek bu kablonun ısınmasına ve tutuşmasına sebep olmaktadır. Bu sebeple kompresör üzerinde bulunan kalın güç kabloları sürekli olarak gözle kontrol edilmeli ve izolesi deforme olan veya oksitlenmiş kablolar kesinlikle değiştirilmelidir! Ayrıca Bu bağlantılar periyodik olarak sıkılmalıdır. Kompresör üzerindeki titreşim sıkılan civataların gevşemesinde neden olabilmektedir.

B - Yağ ve Yağsızlık Nedeniyle Yanma:
a- Kalitesiz Yağ Kullanımına Bağlı Yangınlar:
Vidalı kompresör sistemleri yüksek basınç altında ve yüksek sıcaklıklarda çalıştığından kullanılan yağın niteliği çok önemlidir. Yağların teknik özellik bölümlerinde "tutuşma sıcaklığı veya alevlenme derecesi,flashpoint" gibi tabirler yazar ve bunlar yağ markasına göre az önce belirttiğimiz gibi değişik isimlerle ifade edilir. Bu terim çok önemli olup, kompresörün yüksek basınç altında alevlenmesine neden olabilir. Bu yüzden kompresörde kullanacağınız yağın tutuşma sıcaklığının çok yüksek olmasına dikkat ediniz. Yağı markasına veya ucuz olmasına aldanarak uygun olmayan bir yağ kullanmayınız. Peki tutuşma sıcaklığı kaç C olmalıdır? genellikle yağ tenekeleri üzerindeki teknik spektlerde 200 C 215 C 225 C gibi değerler okunur. Örnek vermek gerekirse biz firma olarak 225 C tutuşma sıcaklığı olan bir yağ kullanıyoruz. Tabiki ne kadar yüksek tutuşma sıcaklığı olursa daha emniyetli olmaktadır.
Yağ nasıl Tutuşur? Kompresörde yangın nasıl oluşur?
Bu tarz yangınlar özellikle büyük kapasiteli kompresörlerde görülür örnek verecek olursak 75 kW ve üzeri kompresörler doğru yağ kullanılmadığı takdirde bu tarz yangınlara çok açıktır. Eğer kompresörünüzde termostatik valf yoksa bu durum daha küçük ölçekli kompresörler de de görülebilir.
Vidalı Kompresöre kullanılan Uygun yağ ve Yağ Numarası nedir?
Vidalı Kompresörlerde Kullanılan mineral yağ numaraları ISO VG 46 ve ISO VG 68'dir. Bu Yağlar vidalı hava kompresörlerinde kullanılabilir. Vida ile çalışan diğer makinalar için geçerli değildir. (vidalı soğutma kompresörleri vs.)
Hangi Marka Yağ Kullanmalıyım?
Yukarıda belirttiğimiz detayları da dikkate alarak Bilinen markaları tercih etmek gerekir. Bizim tavsiye ettiğimiz yağlar Mobil Rarus serisi, Shell Corena ( Bulunmadığı durumlarda Tellus)

b- Yağsızlık Nedeniyle Oluşan Yanma:
Bu tarz yanmaların ana sebebi kompresör üzerinde olması gereken termostatik valf eksikliğidir. Çünkü termostatik valf bağlanmamış kompresörlerin vida grupları çok soğuk havalarda ya da yağ soğutucuları tıkalı olduğu durumlarda yağsız kalarak hasar görür bununla birlikte aniden açığa çıkan yüksek ısı kompresör sisteminde yağ ile dolaşan oksijenin birden parlamasına ve yangına neden olur

KOMPRESÖR ARIZALARI VE NEDENLERİ


 8- Kompresör yağ eksiltiyor.
 Yetersiz yağ şarjı  Tıkalı valf ve filtreler  Sıvı yürümesi
 Yağda sıvı akışkan bulunması  Yüksek sıkıştırma oranı
 Karter bağlantıları kaçaklı  Eksik soğutucu akışkan
 Karter ısıtıcıları arızalı  Gaz-yağ oranı düşük
9- Yağ basıncı düşük.
 Gösterge hatalı  Yağ eksik
 Yağ emniyet valfi arızalı veya yanlış ayarlı
 Tıkalı yağ süzgeci  Yağa soğutucu akışkan karışıyor
 Yağ pompası arızalı  Yağ emiş boruları tıkalı
10- Yağ basıncı yüksek.
 Gösterge hatalı  Emniyet valfi arızalı veya yanlış ayarlı
 Yağ emniyet çıkışı tıkalı  Dağıtım boruları tıkalı
 Yağ soğuk veya yanlış seçilmiş
11- Kompresör sarsıntı yapıyor.
 Kompresör ile taban arasına yanlış yalıtım konmuş
 Bağlantı cıvataları gevşek
 Kompresör iç parçalarında hasar
 Emme ve basma hat bağlantıları titreşimli yerlere yapılmış
 Motor-kompresör bağlantıları uygun ayarlanmamış
12- Karter ve gövde çok soğuk, terli veya karlı.
 Kompresöre sıvı halde soğutucu akışkan geliyor.
13- Karter ve silindir, emme hattı basıncına göre sıcak.
 Düşük soğutucu akışkan şarjı
 Yüksek kızgınlık
 Aşırı yük
14- Emme hattı basıncı düşük.
 Kısıtlı sıvı hattı, genleşme valfi, filtre-kurutucu
 Uygunsuz genleşme valfi kızgınlık ayarı
 Solenoid valf kapalı  Termal kuyruğun şarjı eksik
 Eksik gaz  Evaporatördeki karlanma
 Fan arızası  Valf iğnesi küçük seçilmiş
15- Emme hattı basıncı yüksek.
 Aşırı yük
 Kompresör hacimsel verimi düşük
 Kızgınlık ayarı düşük
 Valf iğnesi büyük seçilmiş
 Aşırı soğutucu akışkan şarjı
 Kirli kondenser, hava ve yoğunlaşmayan gazlar
16- Emme hattı sıcaklığı düşük.
 Kızgınlık ayarı düşük
 Evaporatör karlı veya kirli
 Fan arızası
 Aşırı soğutucu akışkan şarjı
 Soğutma yükü yetersiz
17- Emme hattı sıcaklığı yüksek.
 Yüksek kızgınlık ayarı
 Düşük soğutucu akışkan şarjı
 Aşırı yük
 Kirli kondenser, hava ve yoğuşmayan gazlar
 Kondenser fan arızası
 Kısıtlı sıvı hattı18- Basma hattı basıncı düşük.
 Kompresör hacimsel verimi düşük
 Eksik soğutucu akışkan şarjı
 Kısıtlı sıvı hattı
 Kondenserden fazla su akışı olmaktadır
 Su çok soğuktur
 Dış hava sıcaklığı çok düşük
 Aşırı kızgınlık ayarı

19- Basma hattı basıncı yüksek.
 Kirli ve arızalı kondenser
 Fazla soğutucu akışkan
 Sistemde hava ve yoğuşmayan gazlar bulunması
 Yoğuşma ortam sıcaklığı yüksek
 Yoğuşma ara maddesi yetersiz
 Evaporatörde aşırı yük
 Kondenser fan arızası
 Düşük kızgınlık ayarı
20- Basma hattı sıcaklığı düşük.
 Kondenserde kapasitesi aşırı büyük (kış) Kompresöre aşırı sıvı yürümesi var
 Kompresör sıkıştırma kapasitesi çok düşük
 Aşırı soğutucu akışkan şarjı
21- Basma hattı sıcaklığı yüksek.
 Kondenserde kirlenme veya arıza
 Sistemde hava ve azot bulunması
 Soğutma yükünün fazla olması
 Eksik soğutucu akışkan (hermetik kompresör soğutulamıyorsa)
 Kızgınlık ayarı yüksek
 Kısıtlı sıvı hattı
22- Silindir kapak contaları kaçırıyor.
 Kapak yanlış sıkılmış
 Kapak saplamaları gevşek
 Tamirden sonra eski conta kullanılmış
 Pleyt ve kapak yüzeyi hasarlanmış

23- Karterden yağ eksiltiyor.
 Evaporatörde ve emme hattında yağ birikmesi
 Kompresöre sıvı yürümesi
 Kışın karterde sıvı akışkan birikmesi
 Yağ ve sıkıştırma segmanlarının hasarlanması
 Yağ ayırıcı arızalı
 Hasarlı silindir veya gömlek
 Körük veya contalardan yağ kaçırıyor
 Kompresörde aşırı sıkıştırma oranı (zorlanma)
24- Kompresör ve boru bağlantılarında yağ sızıntıları var.
 Rakor ve kaynak bağlantılarında kaçak
25- Mil contası (körük) yağ kaçırıyor.
 Körük hasarlı (bozuk)
26- Gözetleme camında kabarcık görünüyor.
 Eksik soğutucu akışkan
 Hava ve azot bulunması
 Yetersiz yoğuşma
 Kompresörde yetersiz sıkıştırma
 TGV kızgınlık ayarı çok düşük
 Filtre-kurutucunun kısmen tıkanması
27- Kompresör durduğunda su akışı devam ediyor.
 Su regülatör vanası ayarsız
 Su regülatör vanası arızalı
28- Su regülatör valfi gıcırdıyor.
 Su akışı ve basıncı fazla
 Su regülatör vanası ayarsız veya arızalı
 Su içinde hava kabarcıkları mevcut
 Su içinde yabancı parçacıklar mevcut
 1- Kompresör çalışmıyor, motor vızıldamıyor.
 Kontrol devresi açık
 Motora enerji gelmiyor
 Motor kısa devreli veya sıkışık
 Motor sargıları yanık
 Yağ basıncı motorun çalışması için yeterli değil
2- Kompresör çalışmıyor, motor vızıldıyor.
 Motorda düşük voltaj var
 Motor kısa devreli veya sıkışık
 Kompresör sıkışık
 Kompresör yük boşaltma devresi çalışmıyor
 Fazlardan biri gelmiyor
 Kalkış kapasitörü kesik (açık) devre
 Yardımcı sargı kesik
 Röle arızalı
 Sargılar topraklı
3- Kompresör çalışıyor, fakat yardımcı sargı hala devrede kalıyor.
 Röle arızalı (röle kontakları yapışık)
 Düşük voltaj
 Hasarlı sargılar
 Daimi kapasitör kısa devre
 Kompresör sıkışık çalışıyor
 Ana-yardımcı sargı uçları yanlış bağlı
 Yüksek basma basıncı
4- Kompresör sürekli çalışıyor.
 Eksik soğutucu akışkan
 Kontrol kontakları yapışık
 Kirli kondenser, hava ve yoğunlaşmayan gazlar
 Aşırı yük
 Tıkalı genleşme valfi veya yüksek kızgınlık
 Kontaktör kontakları yapışık
 Termostat yanlış ayarlanmış
5- Kompresör kısa aralıklı çalışıyor.
 Eksik gaz
 Solenoid valf sızdırıyor (süpürmeli kontrol)
 Basınç anahtarları yanlış ayarlanmış
 Kısıtlı sıvı hattı akışı
 Tıkalı veya buzlanmış TGV
 Kirli veya arızalı kondenser
 Arızalı termostat
 Hasarlı motor sargıları
 Aşırı yük
6- Kompresör çalışıyor, fakat aşırı yükleniyor.
 Düşük voltaj
 Eksik yağlama
 Aşırı yük
 Kirli kondenser, hava ve yoğunlaşmayan gazlar
 Daimi kapasitör kesik devre
 Hasarlı sargı
 Fazlardan biri kesik veya dengesiz
 Motor soğutması yetersiz (uzun süreli çalışma)

7- Kompresör gürültülü çalışıyor.
 Yağ yetersiz  Karterde sıvı soğutucu akışkan mevcut
 Sıvı yürümesi var  Mekanik hasar
 Gevşek veya aşırı sıkı kompresör bağlantıları
 Aşırı yağ
 Borular temas ediyor
 Hermetik kompresör iç sargı yayları hasarlı

KOMPRESÖR YAĞLARI

Soğutma sistemlerinde bir çok elemanda bulunan hareketli parçalar metal yüzeyler için zararlı olabilecek sürtünme yaratırlar.Ayrıca sürtünme ilgili hareketli parçaların sıcaklığında bir artışa neden olabilir.Doğru yağlama sürtünme sonucu oluşabilecek zararı azalttığı için mekanik parçaların bakımında önemli bir konudur.Kompresörün yataklar pistonlar ve dişliler için iyi bir yağlanmaya ihtiyacı vardır. Kompresör pistonlu kompresör ise piston ile silindir cidarı arasındaki boşluk öyle sızdırmaz olmalıdır ki tüm soğutucu buhar silindirin dışına ve oradan da sıcak gaz boşaltma hattına itilebilsin. Bu sızdırmazlık soğutucu yağına sıkıştırılmış soğutucu buharı ile birlikte silindir boyunca yol aldırılmasıyla sağlanır. Piston ileri geri hareket ettikçe yağ filmi sızdırmazlık sağlamazsa buharın bir kısmı kompresör karterine geri sızar bu da verim kaybına sebep olur
 
  
Daha öncede belirtildiği gibi soğutma sistemlerinde kullanılan yağ sıvı halde olan çoğu soğutucu ile karışır ve beraber dolaşır.Yağın kompresörün dışına ve sıcak gaz hattından geçerek kondenserin içine pompalanması kaçınılmazdır.Hareketli parçaların düzgünce yağlanmasını sağlamak ve kompresör karterinde doğru yağ seviyesini tutturmak için yağ soğutucu ile birlikte sistem içindeki çevrimini tamamlamalı ve sonra kompresöre geri dönmelidir. Yağ sıvı soğutucu ile dolaşırken ıcınde yağ dolaşmasının problem oluşturduğu elemanlardan biri olan evaparatöre ulaşır. Eğer yağ evaparatörden emme hattına doğru yol almazsa evaparatörde yağ fazla yer kaplar bu da soğutma serpantininin ısı transferi yüzeyini azaltır.

Yağın buharla birlikte çevrimi tamamlayarak kompresör karterine dönmesini sağlamak üzere gerekli buhar hızını elde etmek için emme hatları doğru boyutlandırılmalıdır.Eğer yağ kompresöre geri dönmezse bu eleman kısa surede kuru durumda çalışmaya başlayabilir.Bu olursa silindirden hiç yağ pompalanmamasıyla buhar sızdırmazlığı ortadan kalkacak ve kompresör verimi önemli ölçüde düşecektir.Eğer bu durum uzun sure düzeltilmeden sürerse kompresörde hasar meydana gelecektir.

Kompresörün iyi bir şekilde yağlanması için baslıca iki yöntem kullanılır: 1-Çarpma sistemi 2-Cebri besleme yada basınç sistemi İlk yöntemde yağlama krank milinin karterdeki yağın ıcınde dönmesiyle baslar.Krank milinin üstündeki kepçe veya birimler yağa batar ve onu yatakların üstüne veya yataklara açılan küçük kanallara fırlatır.Yağ pistonların ve silindir cidarlarının üstüne de fırlatılır.Böylece bu elemanlar arasında buhar sızdırmazlığı da sağlanmış olur.
Karterde uygun yağ seviyesinin tutturulmasının önemi yağın soğutucuyla birlikte sistem ıcınde dolaşması ihtiyacının yanında ikinci plandadır. Basınç sisteminde yağı yataklara keçelere piston pimlerine pistonlara ve silindir cidarlarına pompalamak için küçük bir pompa kullanılır.Bu tıp bir yağlama sistemine sahip kompresör tabı ki sıçratma sistemiyle olduğundan daha pahalıdır ancak kartere yeterli yağ beslemesi olduğu surece birinci sistem kompresörün daha koruyucu ve daha iyi bir şekilde yağlanmasını sağlar. Bazı kompresörler doğal yağ pompalayıcılardır.Yani soğutucu buharı ile birlikte yağı sistemi dolaşarak kartere geri gönderilebileceğinden daha hızlı bir oranda pompalarlar.


Çoğu kez imalatçı yoğuşma ünitesi üzerine bir yağ ayırıcı ekler.Eğer kompresör parçalı bir sistemde kullanılacaksa imalatçı tesise böyle bir yağ ayırıcı konulmasını tavsiye eder. Yağın kompresöre mümkün olduğunca çabuk geri dönebilmesi önemli olduğu için yağ ayırıcı kompresörle kondenser arasına yerleştirilir.Yüksek sıcaklıklı yüksek basınçlı buhar kompresörden pompalanan yağ ile birlikte kompresörden çıkıp boşaltma hattından geçerek yağ ayırıcı ya varana dek yol alır.Orada buharın akış yönü değişir ve debisi azalır çünkü yağ ayırıcı nın hacmi ve kesit alanı alanı boşaltma hattındakinden büyüktür.Ayrıca tasarıma bağlı olarak yağı haznesine düşürecek eleyici perdeye veya başka cihazlara sahip olabilir bu arada soğutucu buhar ayırıcıdan geçerek yoluna devam eder.

Çoğu ayırıcıda yağın kompresöre geri dönüsünü sağlamak üzere şamandıra ve valf düzenekleri bulunur. Ayırıcının haznesinde belli bir miktar yağ toplandığında yağın kaldırma kuvveti şamandırayı yükseltecek ve valf açılacaktır. Soğutucu çıkış (basma) basıncı kompresör karterindeki basınçtan büyüktür ve bu basınç farkı yağı kompresöre geri dönmeye zorlar.Ayrıca yağ seviyesi düştükçe şamandıra da alçalır bu da iğne valfının kapanmasını ve ayırıcıda daha çok yağ birikmesini sağlar. Ayırıcı çoğunlukla yalıtılır dolayısıyla sıcak tutulur yoksa soğutucu buhar ünite çalışmıyorken ayırıcıda yoğuşabilir. Eğer ünite sistemin uzun sureler devre dışı kalma eğilimi gösteren bir kısmıysa soğutucuyu buhar halde tutmak için ayırıcının üstüne veya içine elektrikli bir ısıtıcı takılması tavsiye edilebilir